De Nok

over ons

de nok

De Nok

De Band

De Nok, een hecht muzikaal gezelschap is in 2013 begonnen als 'vaderbandje' van de Vrijeschool in Bergen. Vandaag de dag is de Nok een band die naast wekelijkse repetities ook regelmatig te zien is op feestjes, recepties, festivals en meer.
De Nok speelt jazz, blues en klezmer met uitstapjes naar het nabije oosten en melancholische westen. Deze mengelmoes van stijlen noemen wij 'Funklore' (funky balkan jazz). Ondermeer de oosterse klanken, de improvisaties en verschillende stijlen door elkaar zijn drie van de kenmerken van De Nok.
Er worden naast eigen composities ook bekende en minder bekende bestaande nummers gespeeld. Deze hebben een muzikale vorm die iedere keer een andere verrassing kan brengen.

Willem Arie

Willem Arie van Eeden

Willem Arie van Eeden
gitaar en zang

Oorspronkelijk speel ik trompet waar ik van jongs af aan mee bezig ben geweest. Maar uiteindelijk heb ik de gitaar toch vaker vast. Ik heb altijd al een voorliefde voor jazz en blues gehad. In dit bandje kom ik wat dat betreft wel aan mijn trekken!
Sinds 2014 ben ik bij de Nok gekomen en sindsdien een serieuze gitaarverslaving opgelopen.

Arnauld

Arnauld van Hees

Arnauld van Hees
drums en percussie

Wanneer ik drum ben ik heerlijk ontspannen en van daaruit zoek ik graag verbinding. Verdwalen noemen we dat samen. Mijn voorkeur gaat uit naar bebop jazz maar in recente jaren heb ik veel plezier gekregen in Klezmer achtige ritmes waarvoor ik graag achter mijn drums vandaan kom en Cajon, Tarabuca en ook de Iraanse DAF speel.
Uiteindelijk staat De Nok voor mij voor vriendschap, samen een sfeertje bouwen!

Jan Jaap

Jan Jaap Spaargaren

Jan Jaap Spaargaren
sopraan-, altsax en klarinet

Folkloremuziek is al heel lang mijn passie. Ik hou vooral van Macedonische, Roemeense en Bulgaarse muziek. Maar ik heb ook tal van andere muziekstijlen beoefend. Zo heb ik in een saxofoon-kwartet en in een harmonieorkest gezeten en kan ik tegenwoordig veel gevoel en emotie kwijt in jazzmuziek.
Ik speel klarinet, caval en shevi (resp. Bulgaarse en Armeense fluit), maar mijn lievelingsinstrument is de sax (alt en sopraan).
In de Nok kan ik mijn muzikale ei kwijt, niet alleen door de solo's, maar ook door het spelen van zelf gecomponeerde nummers.

Peter

Peter Asbeek Brusse

Peter Asbeek Brusse
contrabas

De popmuziek is mijn achterland, ik heb vooral veel gerockt. Al snel kwam ik daarna in allerlei bezettingen waar ik van alles mee speelde, pop, levenslied, gypsy, American standards. En toen er een contrabas kwam werd de jazz en de folkloremuziek (kletzmer, midden-Amerikaans) mijn voorland. Ik hou van open gearrangeerde muziek waarin veel geïmproviseerd wordt en er muzikale verhalen verteld worden.
Gevoel en samen swingen is belangrijk, samen het verhaal vertellen! En laat mij maar bassen!!